Prijava
Close
Open the top bar

Delavnica ročne izdelave papirja

Zavihajte rokave in naredite svoj papir.

Delavnica ročne izdelave papirja

Otroci na delavnici skupaj z mojstrico Majo ročno izdelujejo papir

Ali veste kako nastane papir?

Papir nas tako rekoč spremlja na vsakem koraku. Vse od njegove iznajdbe do danes je močno vplival na svet, v katerem živimo. Poleg svojih povsem praktičnih lastnosti pa ima papir tudi svojo umetniško vrednost, saj se je mogoče z njim likovno izražati in ustvariti marsikaj čudovitega.

Si želite spoznati več kot 400 let star postopek izdelave papirja na strojih, ki so dediščina začetkov Papirnice Vevče?

Še več, bi radi naredili svoj prvi papir? Pridružite se nam na delavnici ročne izdelave papirja. Skupaj bomo ustvarili vaš prvi list papirja iz vlaken japonskega dresnika. To je invazivna tujerodna rastlina, ki škoduje avtohtonemu rastlinju. S tem, ko jo odstranimo in predelamo v papir, varujemo naše naravno okolje.

Delavnica je nastala v sklopu projekta APPLAUSE. Ta povezuje strokovnjake in lokalno skupnost Mestne občine Ljubljana pri reševanju problematike invazivnih tujerodnih rastlin, ki negativno vplivajo na avtohtono rastlinje. Papir in tudi vsi ostali izdelki, narejeni iz odstranjenih invazivnih tujerodnih rastlin, tako predstavljajo pomemben korak k ohranjanju pestrosti domačih rastlinskih vrst.

Applause logotip

IZVEDBA

JP VOKA SNAGA

PRIMERNO ZA

učence osnovnih in srednjih šol, turiste, družine, skupine meščanov in meščank ter študente umetnostnih študijskih smeri.

OPIS

Namen delavnic je spoznati tradicionalni postopek ročne izdelave papirja, se poučiti o materialih, ki jih lahko uporabimo za ročno izdelavo papirja, spoznati invazivne tujerodne rastline v smislu trajnosti in na zabaven način spoznati, kako krožno gospodarstvo deluje v praksi. Vsebina in zahtevnost delavnic sta prilagojeni starostni skupini udeležencev.

TERMIN:

Za sodelovanje na delavnici pišite na paplab@vokasnaga.si

Lokacija delavnice je dostopna peš, s kolesom in javnim prevozom.

Naše objave

Obiščite naš Instagram profil @paplab_papirnadelavnica in sledite našim zgodbam!

Imate vprašanje?

Pišite nam in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.

KONTAKTNI OBRAZEC
Back to top
Skip to content