Prijava
Close
Open the top bar

Our Blog

Papir in kaligrafska umetnost
NOVICE

Papir – pomemben detajl kaligrafskih sladokuscev

Kaj  imata skupnega ples in kaligrafija?

Kaligrafija je umetnost lepega pisanja črk. Ko v kaligrafiji nismo več popolni začetniki, se na pisni podlagi zgodi igra črk. Črke prepletamo med seboj, jih krasimo z viticami, vinjetami in okraski, posnemamo naravo. Če pišemo besedilo, ki naznanja novo rojstvo ali pričetek skupne življenjske poti, to poudarimo z igrivimi, lahkotnimi barvami in okraski. Pri protokolarnih listinah in zahvalah ostajamo nevtralni. Pri žalnih besedilih je kompozicija padajoča. Pisava je živa in to izraža z videzom, ki nam najprej pade v oči.

Papir je kot parket in živi rob lista, kot ambient okrog plesišča

Tako kot poteza črke, ki jo povlečemo po papirju, zahteva mehkobo roke, tako tudi papir od bombažne gošče do lista s finim svilnatim robom izraža izkušnje mojstra. Ko mojster z lesenim sitom zajame goščo, je samo njegov občutek tisti, ki ustvari v sredini čvrst, enakomerno razporejen sloj in ob robu pajčevinasto prosojen rob, ki daje končnemu kaligrafskemu izdelku svojstven videz.

Dekor, vdan v list, doprinese k žlahtnemu izgledu

Prvemu koraku izdelave sledi valjanje lista do take stopnje, da pero potem po papirju lahkotno drsi kljub dekorju suhih cvetnih lističev in semen, ki dajo pisni podlagi še dodaten, žlahten izgled. Papir, po katerem se bo pisalo s peresi in tuši, že pri sami pripravi gošče zahteva poseben pristop, ki pozneje poskrbi, da se tuš ne razliva, skratka prepreči pojav pivnika.

Suhi odtis na ročno izdelanem papirju

Prav tako mehkoba ročno izdelanega papirja omogoča ostrino suhega odtisa, ki izdelek povzdigne na protokolarni nivo. Ljudje imamo prirojen občutek za lepoto in skozi poznavanje postopkov ročne izdelave ga budimo in urimo v sebi.

Kaj pa cena ročno izdelanih izdelkov?

Vedno bolj spoznavamo, da se za ceno masovne proizvodnje skriva izkoriščanje delovne sile in to je za čutečega človeka pravzaprav prevelika cena. Ko se zavemo, koliko potrpežljivosti in neuspelih poskusov na poti do mojstrstva je vdelanih v en tak list papirja, imamo kaligrafi še večjo odgovornost, da ga z lepo izpisanim sporočilom še oplemenitimo. Lepo je ceniti delo sočloveka. Lepo je biti del tima, ki se delu posveča s srcem, ob tem pa ima v mislih tudi naravo in doprinos k njeni ohranitvi.

Vsebino članka je prispevala Natalija Resnik, mojstrica kaligrafije. Več  zanimivih informacij najdete na spletni strani kaligrafija.eu.

Imate vprašanje?

Pišite nam in odgovorili bomo v najkrajšem možnem času.

KONTAKTNI OBRAZEC
Back to top
Skip to content